Het klimaatakkoord, welke installatie subsidies kan je inzetten?
Installatiesubsidie

Het klimaatakkoord, welke installatie subsidies kan je inzetten?

Het klimaatakkoord, tegenslag of positieve kans? Er zijn verschillende installatie subsidies waar je als installatiebedrijf je voordeel uit kunt halen. Welke kansen kan je nu het beste benutten? Lees verder en vraag ons na afloop om persoonlijk advies.

Allereerst, waar draait het klimaatakkoord eigenlijk om? Volgens dit akkoord moeten woningen en bedrijfspanden flink worden verduurzaamd. Dat is voor zowel particulieren als bedrijven een pittige uitdaging, het vraagt tenslotte om een investering. Anderzijds biedt het klimaatakkoord installatiebedrijven flink wat kansen als het gaat om zonnepanelen, warmtepompen en overige duurzame projecten die gunstige opbrengsten opleveren. 

Installatiesubsidie: streven naar een duurzame omgeving

Het streven van het Klimaatakkoord is dat er in 2030 veel minder CO2-uitstoot is van bedrijfspanden door middel van een flinke CO2-reductie. Het is de bedoeling dat in 2050 alle bedrijfspanden CO2-arm zijn. Hoewel deze doelstellingen nog concreet uitgewerkt moeten worden, moeten er nu al flinke investeringen worden gemaakt. Dat geldt ook voor jou als installatie-ondernemer.   

Installatiesubsidie: zero-emissie zones in binnensteden

Binnen het klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2025 er in circa 40 grote steden zero-emissiezones zijn. Wat houdt dat precies in? Binnen een zero-emissiezone mogen alleen voertuigen zonder uitstoot de binnenstad in. Het kostenverschil tussen elektrisch rijden of rijden op benzine of diesel verschilt nogal. Voor veel bedrijven, waaronder installatie en overige klusbedrijven, zorgt de invoering van een zero-emissiezone voor extra kosten. 

Installatiesubsidie: overige kosten klimaatakkoord

Kosten voor aardgasvrij ondernemen? Voor het installatiebedrijf betekent dat investeringskosten van € 4800 tot € 25000. Of en wanneer een installatiebedrijf verplicht die kosten moet maken, hangt natuurlijk af van de plannen van de gemeente. Nederland wil in 2050 namelijk aardgasvrij zijn. Gebruikt je als installatiebedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan ben je nu al verplicht energiebesparende maatregelen te treffen. 

Installatiesubsidie: tips op een rij

  • Wil je als installatiebedrijf overstappen van gas naar een warmtepomp? Of een ander alternatief? Als je een warmtepomp of zonneboiler wilt  aanschaffen kan je € 1.000 tot € 2.500 terugkrijgen via de ISDE-subsidie. 
  • Daarnaast kan je 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst via de Energie-investeringsaftrek.
  • Investeer je als ondernemer in duurzame middelen en tools? Dan kan je deze op een gunstig moment fiscaal afschrijven. 
  • Als ondernemer kan je bovendien 36 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst die je op jaarbasis maakt. 
  • Heb je een installatiebedrijf en wil je een elektrisch voertuig aanschaffen? Dan profiteer je tot en met 2024 van100% korting op de motorrijtuigenbelasting. 
  • Daarnaast kan je gebruik maken van de subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Hiermee kan je als ondernemer maximaal € 5.000 korting krijgen als je een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of least. 

Wil je meer inzicht in fiscale en subsidie-gerichte voordelen? Ben je benieuwd wat bij jou van toepassing is? Neem contact op voor meer informatie, we helpen je graag op weg. 

Praat met een expert

Meer weten? Ontdek vrijblijvend wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen. Een expert neemt zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Interview: “wij gaan met partijen om tafel in de bouwkeet”
Ben jij als ondernemer klaar voor volwaardig subsidiemanagement?

We gebruiken cookies om uw ervaring met deze site te verbeteren.