Industriesubsidie, Kennis

De TSE-subsidie interessant voor innovatieve industrieondernemers

Ben je een industrie-ondernemer? En werk je momenteel aan een innovatief demonstratieproject? Bijvoorbeeld om CO2-uitstoot te reduceren? Dat is mooi, want dan kom je in aanmerking voor de subsidieregeling Topsector Energiestudies Industrie (TSE). De regeling is actief van 1 april 2022 tot 31 maart 2023.

Ben je als industrie-ondernemer actief bezig met onderzoek naar het reduceren van CO2 uitstoot? Draai je bijvoorbeeld een pilot of testproject om de mogelijkheden te onderzoeken? Ben je actief bezig om innovatiekansen te exploreren? Dan zou het goed kunnen dat de TSE-subsidieregeling interessant is voor jouw onderneming. 

Maar welke bedrijven kunnen eigenlijk TSE-subsidie aanvragen? Er zijn over het algemeen drie categorieën. 

Industriesubsidie: je doet onderzoek naar haalbaarheid

Bijvoorbeeld ter voorbereiding van een pilotproject. Zo ben je bijvoorbeeld bezig om innovatieve CO2-verminderende technieken te testen. Je doelstelling is om sterke en zwakke punten, slagingskansen en risico’s inzichtelijk te maken. Wellicht bekijk je ook welke middelen nodig zijn om je pilotproject te kunnen uitvoeren. 

Industriesubsidie: je doet onderzoek naar milieubescherming

Bijvoorbeeld ter voorbereiding op milieu-investeringen die je wilt maken. Vaak is dit onderdeel van een demonstratieproject waarbij je wilt investeren in een nieuwe industrietechniek. Wellicht bekijk je al welke investeringen nodig zijn voor een hogere milieubescherming en probeer je een keuze te maken tussen verschillende mogelijkheden. 

Industriesubsidie: je doet vergelijkend onderzoek

Bijvoorbeeld als voorbereiding op milieu-investeringen in een demonstratieproject. Bijvoorbeeld op het gebied van CCU-projecten, geavanceerde biobrandstoffen, of projecten waarin een specifiek milieuvoordeel centraal staat. Wellicht investeer jij, of de eindgebruiker,   in een nieuwe techniek.

Industriesubsidie: hoeveel bedraagt de TSE-subsidie?

De maximale subsidie per project bedraagt € 500.000. De volgende uitgangspunten bepalen de hoogte van de subsidie:

  • Het subsidiepercentage voor ondernemingen is 50%, waarbij midden- en kleinbedrijven (mkb) een opslag krijgen van 10% tot 20% extra steun
  • Projecten moeten uiterlijk 6 maanden na de beschikking beginnen
  • De studie wordt uitgevoerd door een onderneming, of door een samenwerkingsverband dat minimaal één onderneming bevat
  • Je onderzoek duurt niet langer dan maximaal één jaar
  • Projecten mogen niet gestart zijn voordat de subsidieaanvraag is ingediend

Aanvragen worden altijd beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Het is zeer belangrijk je aanvraag op tijd in te dienen. Benieuwd of jij in aanmerking komt? Of heb je andere vragen? Neem onderstaand contact op met onze branche-experts.

Praat met een expert

Meer weten? Ontdek vrijblijvend wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen. Een expert neemt zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Wat de ondernemer nu moet weten over installatiesubsidie
Overzicht bouwsubsidies voor organisaties die investeren in innovatie

We gebruiken cookies om uw ervaring met deze site te verbeteren.